Η αξία του χρυσού πλησιάζει τα 2.000 δολάρια

15.11.2021

Την καλύτερη εβδομάδα από τον περασμένο Ιούλιο κατέγραψε η τιμή του χρυσού, η οποία μέσα σε πέντε ημέρες κατάφερε να παρουσιάσει σωρευτικά κέρδη της τάξης του 4%.

Η εκτίναξη της τιμής του πολύτιμου μετάλλου οφείλεται αφενός στη βουτιά του αμερικανικού δολαρίου, ως απόρροια της ραγδαίας αύξησης του πληθωρισμού παγκοσμίως,  αφετέρου στη συνεχιζόμενη εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού, κάτι το οποίο οδηγεί σε ολοένα και πιο υπερχαλαρές δημοσιονομικές και νομισματικές πολιτικές.

Σήμερα, χαρακτηριστικά, τα συμβόλαια χρυσού διαπραγματεύονται στα 1.846 δολάρια ανά ουγγιά, ευρισκόμενα πολύ κοντά στο ψυχολογικό όριο των 2.000 ευρώ.

Η πολιτική αβεβαιότητα, σύμμαχος για τον χρυσό

«Οι προοπτικές για τον χρυσό είναι θετικές» επιβεβαιώνει ο Μίκαελ Χέισον, αναλυτής της CMC Market, ο οποίος επικαλείται ως καθοριστικό παράγοντα την επίδραση της αυξησης του πληθωρισμού στο δολάριο.

Στο πλαίσιο αυτό, το αμερικανικό δολάριο καταγράφει σημαντικές απώλειες, υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο μηνών, κάτι το οποίο καθιστά τον χρυσό αρκετά ελκυστικό για τους επενδυτές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα συμβόλαια χρυσού έχουν ως τιμή αναφοράς το δολάριο και επομένως, οποιαδήποτε διακύμανση στην αξία του αμερικανικού νομίσματος επηρεάζει και την αξία του χρυσού.

Ο φόβος του lockdown

Την ίδια ώρα, ολοένα και περισσότερες χώρες -ιδίως στην Ευρώπη- στρέφονται στη λύση του lockdown, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το β’ κύμα της πανδημίας, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να φοβούνται μία επερχόμενη αναταραχή στις αγορές και να στρέφονται σε ασφαλέστερα καταφύγια, όπως τα μέταλλα και ο χρυσός.

Στο μεταξύ δε, οι επιπτώσεις του κορωνοϊού στην οικονομία έχουν επαναφέρει τη συζήτηση για νέα δημοσιονομικά και νομισματικά μέτρα, μία εξέλιξη η οποία θα συμβάλλει στην περαιτέρω απαξίωση της αγοράς συναλλάγματος, οδηγώντας τους επενδυτές προς εναλλακτικές τοποθετήσεις.

«Το μακροπρόθεσμο περιβάλλον είναι υποστηρικτικό για τον χρυσό. Η νομισματική πολιτική θα παραμείνει χαλαρή, καθώς η οικονομική δραστηριότητα είναι εύθραυστη λόγω της αύξησης των αριθμών της Covid-19» εξηγεί ο Χάιο Φου, αναλυτής της Bank of China International.

Άλλωστε, η πολιτική των κεντρικών τραπεζών για μηδενικά επιτόκια και ευρεία προγράμματα αγοράς ομολόγων έχουν βοηθήσει τον χρυσό να αυξήσει την αξία του κατά 28% από τις αρχές του 2020. 
 

Πηγή : ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ