Ροζ διαμάντι πωλήθηκε σε δημοπρασία ρεκόρ!

10.11.2022

Ένα σπάνιο ροζ διαμάντι πουλήθηκε σε δημοπρασία χθες στο Χονγκ Κονγκ έναντι σχεδόν 58 εκατ. δολαρίων, τιμή που αποτελεί νέο ρεκόρ ανά καράτι για ένα διαμάντι ή έναν πολύτιμο λίθο, σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών Sotheby's.

Το "Williamson Pink Star" των 11,15 καρατίων πουλήθηκε για 453,2 εκατ. δολάρια Χονγκ Χονγκ, ή 57,7 εκατ. δολάρια, που είναι η δεύτερη υψηλότερη τιμή για οποιοδήποτε πετράδι που έχει πουληθεί σε δημοπρασία, διευκρίνισε ο οίκος Sotheby's.

Η υψηλότερη προσφορά, από αγοραστή από την Μπόκα Ρατόν της Φλόριντα (ΗΠΑ) του οποίου η ταυτότητα δεν αποκαλύφθηκε, είναι διπλάσια της εκτιμώμενης τιμής πώλησης των 21 εκατ. δολαρίων.

Το Williamson Pink Star πήρε το όνομά του από δύο θρυλικά ροζ διαμάντια.

  1. το πρώτο, το 23,60 καρατίων Williamson είχε δοθεί ως δώρο γάμου στην εκλιπούσα Βασίλισσα Ελισάβετ Β' το 1947, ενώ
  2. το δεύτερο, το 59,60 καρατίων Pink Star είχε πουληθεί έναντι του ποσού-ρεκόρ των 71,2 εκατ. δολαρίων σε δημοπρασία το 2017.

Ο πολύτιμος αυτός λίθος ήταν το δεύτερο μεγαλύτερο ροζ διαμάντι που έχει πουληθεί σε δημοπρασία. Τα ροζ διαμάντια είναι οι πιο σπάνιοι πολύτιμοι λίθοι και έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση στην παγκόσμια αγορά.

Το ρεκόρ για ένα ροζ διαμάντι καταγράφηκε το 2017, όταν το "CTF Pink Star" πουλήθηκε στο Hong Kong για 71,2 εκατ. δολάρια. 

Έχει ενδιαφέρον η αναφορά του διεθνούς οίκου Sotheby's για το σπάνιο ροζ διαμάντι:

"Όσο σπάνιο είναι το ροζ στη φύση, τα ροζ διαμάντια είναι ακόμα πιο σπάνια. Από όλα τα διαμάντια που υποβάλλονται στο GIA (Gemological Institute of America - Γεμολογικό Ινστιτούτο της Αμερικής), λιγότερο από το 3% ταξινομούνται ως χρωματιστά διαμάντια και λιγότερο από το 5% αυτών θεωρούνται κυρίως ροζ.

Ως εκ τούτου, τα περισσότερα ροζ διαμάντια εμπίπτουν στις σειρές από Faint Pink έως Fancy Pink και μόνο μερικά έχουν ένα έντονο χρώμα με την όψη προς τα πάνω που μπορεί να περιγραφεί ως Fancy Vivid Pink. και αυτά είναι συχνά μικρά σε μέγεθος.

Εξαιτίας αυτού, ένα Fancy Vivid Pink διαμάντι να ζυγίζει πάνω από 10 καράτια είναι εξαιρετικά σπάνιο. Για παράδειγμα, το 2018, η GIA επέλεξε ένα δείγμα 1.000 ροζ διαμαντιών από τη βάση δεδομένων έγχρωμων διαμαντιών που ταξινομήθηκαν μεταξύ 2008 και 2016 και διαπίστωσε ότι το 83% ζύγιζε λιγότερο από 1 καράτι". 

"Το διαμάντι Williamson Pink Star, είναι ένα από τα πιο σπάνια από όλους τους πολύτιμους λίθους… Για να επιτευθχεί μια κατηγορία χρώματος Fancy Vivid με ροζ διαμάντια σε αυτό το μέγεθος απαιτεί ένα πολύ ισχυρό εγγενές χρώμα στον τραχύ κρύσταλλο. Είναι ασυνήθιστο τα ροζ διαμάντια να εμφανίζονται με έντονο βάθος χρώματος ή κορεσμό σε οποιοδήποτε μέγεθος… Εκτός από το εξαιρετικό χρώμα τους, η διαύγεια είναι εσωτερικά άψογη – ένας ιδιαίτερος συνδυασμός.

Πρόκειται για ένα από τα πιο σπάνια πετράδια που έχουν ανακαλυφθεί ποτέ", καταλήγει ο οίκος Sotheby's

 

Πως προκύπτει το ροζ χρώμα?

Η ακριβής αιτία του χρώματος στα ροζ διαμάντια δεν είναι ακόμα πλήρως κατανοητή επιστημονικά. Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο χρωματισμός οφείλεται σε ένα συγκεκριμένο ιχνοστοιχείο, όπως το άζωτο στα κίτρινα διαμάντια ή το βόριο στα μπλε διαμάντια.

Οι πρώτες εργασίες έδειξαν ότι το μαγγάνιο μπορεί να είναι υπεύθυνο για τη ροζ απόχρωση, αλλά μετά από περαιτέρω έρευνα, αυτό αποκλείστηκε.

Η καλύτερη εξήγηση που υπάρχει σήμερα είναι ότι το χρώμα είναι αποτέλεσμα κάποιας δυσαρμονίας στο επίπεδο των ατόμων που συνθέτουν την ύλη ενός ροζ διαμαντιού. 
 

Πηγη: www.imerisia.gr