Το μεγαλύτερο μπλε διαμάντι αξίζει 48 εκατομμύρια δολάρια και μπαίνει σε δημοπρασία

21.02.2022

Πρόκειται για το μεγαλύτερο και πιο πολύτιμο μπλε διαμάντι που πωλείται ποτέ σε δημοπρασία και ανακαλύφθηκε πρόσφατα. Το άνω των 15 καρατιών διαμάντι De Beers Cullinan Blue εξορύχθηκε το 2021 στο ορυχείο Cullinan στη Νότια Αφρική, μία από τις λίγες πηγές παγκοσμίως εξαιρετικά σπάνιων μπλε διαμαντιών. Θα πουληθεί σε μια δημοπρασία από τον οίκο Sotheby's του Χονγκ Κονγκ φέτος τον Απρίλιο και η τιμή του υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 48 εκατομμύρια δολάρια.

Στο ορυχείο Cullinan έχει εξορυχθεί μια σειρά από πολύτιμων λίθων, συμπεριλαμβανομένου του διαμαντιού Cullinan των 3.106 καρατίων που ανακαλύφθηκε το 1905, το οποίο είναι το μεγαλύτερο διαμάντι που έχει καταγραφεί ποτέ, σύμφωνα με το Μουσείο Διαμαντιών του Κέιπ Τάουν στη Νότια Αφρική.

Το GIA (Γεμολογικό Ινστιτούτο της Αμερικής) χαρακτήρισε το χρώμα του διαμαντιού ως «fancy vivid blue» (έντονο ζωηρό μπλε) - την υψηλότερη δυνατή χρωματική διαβάθμιση, η οποία απονέμεται σε ποσοστό που δεν υπερβαίνει το 1% των μπλε διαμαντιών που υποβάλλονται στον οργανισμό. Το κόσμημα έχει εξαιρετική στίλβωση και είναι τύπου IIb, που σημαίνει ότι περιέχει βόριο και επομένως έχει μια γαλαζωπή γκρι απόχρωση, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της GIA. Λιγότερο από το 0,5% των διαμαντιών ανήκουν σε μια τέτοια κατηγορία, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο αντιπρόεδρος του Sotheby's Φρανκ Έβερετ δήλωσε πως η πολύτιμη πέτρα είναι εντυπωσιακή σε πολλά επίπεδα. «Είναι σπάνια λόγω του μεγέθους της. Ξεπερνά τα 15 καράτια. Το χρώμα της είναι ζωηρό μπλε. Εσωτερικά είναι αψεγάδιαστη. Και πραγματικά μία από τις πιο σπάνιες πλευρές της είναι η κοπή της», εξήγησε.

«Πιστεύω ότι θα δούμε τεράστιο ενδιαφέρον για αυτήν την πέτρα, όταν τελικά βγει στο σφυρί», συμπλήρωσε. «Η αγορά είναι πολύ δυνατή για τα κοσμήματα αυτή τη στιγμή, έχει υπάρξει δυνατή τα τελευταία χρόνια, όμως ένα από τα σθεναρότερα τμήματά της είναι τα χρωματιστά διαμάντια. Και ένα από τα δυνατότερα χρώματα είναι το μπλε».

Η εκτίμηση διαμαντιών απαιτεί τεχνογνωσία και εξειδίκευση. Η εταιρεία Goldfuture συνεργάζεται με πιστοποιημένα γεμολογικα εργαστήρια όπως το IGL ( Intedependent Gemological Laboratory) με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση σας. Οι εκτιμήσεις είναι δωρεάν και γίνονται πάντα με την φυσική παρουσία του πελάτη.