Θησαυρός χρυσών νομισμάτων άνω των 1500 ετών!

05.09.2022

Τύχη βουνό είχε ένας κυνηγός θησαυρών στη Δανία, όταν έθεσε για πρώτη φορά σε λειτουργία έναν ολοκαίνουργιο ανιχνευτή μετάλλων.

Στην πρώτη του προσπάθεια βρέθηκε μπροστά σε έναν θησαυρό από χρυσά κοσμήματα 1.500 ετών και άλλα αντικείμενα που ανήκουν στην Εποχή του Σιδήρου.

Αυτό συνέβη στον Ole Ginnerup Schytz, που έκανε την συγκεκριμένη ανακάλυψη τον περασμένο Δεκέμβριο στη νοτιοδυτική Δανία, κοντά στην πόλη Jelling.

Ο Schytz μίλησε για την ανακάλυψή του στο κρατικό δίκτυο TV Syd. Όταν η συσκευή του άρχισε να κάνει τον χαρακτηριστικό ήχο, έσκαψε στο έδαφος. Εκεί ανακάλυψε ένα μικρό κομμάτι μέταλλο, τσαλακωμένο και γρατζουνισμένο, το οποίο παρομοίασε με καπάκι από κονσέρβα.

Αυτό ήταν το πρώτο από τα 22 χρυσά νομίσματα, που βρέθηκαν αργότερα. Ζύγιζαν περισσότερο από δύο κιλά, σύμφωνα με τους ειδικούς του Εθνικού Μουσείου.

Η πιο σημαντική ανακάλυψη ήταν τα γυναικεία μεταλλικά εσώρουχα. Αυτά τα φορούσαν συνήθως γυναίκες, ήταν δημοφιλή στη βόρεια Ευρώπη γύρω στο 300 έως 700 μ.Χ και συχνά είχαν χαραγμένα πάνω τους ρούνους για προστασία.

Ωστόσο, πολλά από τα σύμβολα δεν έχουν αναγνωριστεί ακόμα λέει στο AFP ο Mads Ravn, διευθυντής έρευνας στο Vejlemuseerne. Αυτές οι απεικονίσεις έχουν επομένως περισσότερη αξία από την ποσότητα, διευκρινίζει.

Άλλα κομμάτια της συλλογής περιλαμβάνουν νομίσματα από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Αυτό δείχνει ένα ισχυρό δίκτυο εμπορίου που κάλυπτε ολόκληρη την Ευρώπη.

Εκτός από το εμπόριο, η ανακάλυψη υποδηλώνει επίσης ότι το Jelling και οι γύρω περιοχές του πρέπει να ήταν περιοχή πλουσίων και ισχυρών.

Ο Ravn δήλωσε ότι μόνο ένα μέλος της ανώτερης βαθμίδας της κοινωνίας εκείνη την εποχή θα μπορούσε να διαθέτει τόσο μεγάλη ποσότητα χρυσού.

Οι ειδικοί πίστευαν ότι ο χρυσός συλλέχθηκε γύρω στο 536 μ.Χ., όταν μια τεράστια ηφαιστειακή έκρηξη οδήγησε σε λιμό όλη τη Σκανδιναβία. Όπως συνέβη και με πολλές άλλες ανακαλύψεις της εποχής, ο χρυσός πιθανότατα θάφτηκε ως θυσία στους θεούς και τελευταία έκκληση για βοήθεια.

Είναι «η επιτομή της καθαρής τύχης» είπε ο Schytz στο TV Syd.

 

πηγη : www.lifo.gr